Vijesti

UNIQA SEE5 će oblikovati budućnost regije


Oct 7, 2022


Održan prvi UNIQA regionalni samit zemalja jugoistočne Evrope u Sarajevu






Podizanjem svijesti o važnosti osiguranja i kreiranjem zajedničkih jednostavnih i pristupačnih proizvoda za svoje klijente uz ulaganje u inovacije i digitalizaciju, UNIQA će oblikovati budućnost tržišta osiguranja u regiji – zaključak je prvog UNIQA SEE regionalnog samita koji je okupio vodeće ljude iz regije (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Bugarska i Hrvatska) koja brine o gotovo dva miliona klijenata, ima 1700 zaposlenih i ostvaruje 245 miliona eura bruto fakturisane premije.

SEE regija je treća po veličini grupacija u okviru UNIQA International-a koji posluje na 18 tržišta Evrope. Transformacija koja je započela u martu ove godine sprovedena je u skladu sa strategijom rasta i daljnjeg razvoja kompanije u kojoj je poseban fokus stavljen na zemlje jugoistočne Evrope (SEE). UNIQA snažno ulaže u ovu regiju kako bi klijentima pružila bolje i kvalitetnije usluge u skladu s njihovim potrebama, stvarajući organizacije s još većom orijentacijom na klijente, s povećanom efikasnošću na svim tržištima, uz jak fokus na digitalizaciju kompanije i njene ponude, ali i ulaganjem u zajednicu i održivi razvoj.

Govoreći o perspektivi regije, svi učesnici su se usaglasili da postoji ogroman tržišni potencijal u regiji, što potvrđuju i podaci o prosječnoj premiji po stanovniku. Na primjer, prosječna premija osiguranja po stanovniku u Hrvatskoj iznosila je 2021. godine 399 eura, u Bugarskoj 242 eura, u Srbiji 148 eura, u BiH 140 eura, a u Crnoj Gori 160 eura, što je znatno ispod prosjeka Evropske unije u kojoj je prosječna premija 2085 eura.  Najzastupljenije osiguranje u svim zemljama regije je obavezno osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, no najveći potencijal rasta u cijeloj regiji imaju dobrovoljna zdravstvena osiguranja, osiguranje domaćinstva te rješenja za osiguranje malih i srednjih preduzeća koja su sve traženija.

UNIQA želi da se pozicionira u regiji kao pouzdan partner fizičkim licima, korporativnim klijentima i klijentima u bankama. Podizanjem svijesti o važnosti osiguranja u svakodnevnom životu i pružanjem adekvatne i neophodne pomoći u zaštiti od različitih savremenih rizika koje diktiraju globalni megatrendovi, poput demografskih i društvenih promjena, klimatskih promjena i digitalizacije, uspješno će odgovoriti na sve izazove današnjice. Kako bi razvila moderna rješenja za osiguranje, koja mogu odgovoriti na sve zahtjeve klijenata, UNIQA će ulagati u nove i inovativne tehnologije i u najbolje talente u svojoj raznolikoj zajednici zaposlenih. Postizanje statusa poslodavca s pet zvjezdica jedan je od najvažnijih strateških ciljeva UNIQA osiguranja.

„UNIQA će raditi na jačanju svijesti o potrebi zaštite osiguranika i pružati jednostavna i brza rješenja svojim klijentima. Poslujući kao jedan tim, uspjeli smo da iskoristimo najbolje prakse iz pet zemalja regije i osmislimo agilan strateški koncept čiji benefit će osjetiti i naši zaposleni, a naročito klijenti. Naša najveća snaga su naši zaposleni u čiji razvoj konstantno ulažemo i s posebnom pažnjom razvijamo njihove talente i vještine. Poseban naglasak stavljamo na digitalizaciju i analizu podataka kako bismo ubrzali i pojednostavili procese, koji su ključni za proširenje našeg portfolija klijenata kao i preuzimanje liderske pozicije na tržištu osiguranja u SEE regiji koja je ostvarila najveći rast u UNIQA International-u od čak 12,8%, istakao je predsjednik SEE regije Adel Bahtanović, dodajući kako će UNIQA građenjem dugoročnog partnerskog odnosa s klijentima i ulaganjem u modernizaciju i standardizaciju portfolija i procesa dodatno ojačati svoju poziciju na tržištu osiguranja u svim zemljama regije.

UNIQA grupa pruža svesrdnu podršku regiji koju je, svojim prisustvom na Samitu, potvrdio Wolfgang Kindl, član Uprave UNIQA osiguranja za međunarodna tržišta. „UNIQA grupa je u potpunosti i dugoročno predana SEE5 od koje očekujemo da bude važan kontributor rasta i profita. Tokom proteklih par mjeseci proizašlo je mnogo konstruktivnih ideja, koje će zasigurno biti korisne, a eventualno i primjenjive na nivou Grupe. Zajedno rastemo i učimo jedni od drugih, sve sa ciljem zadovoljenja potreba naših klijenata. Međusobna saradnja SEE5 zemalja je odličan primjer da se visoki poslovni standardi UNIQA osiguranja postavljaju predanim radom, analizom i posvećenošću svih nas“, istakao je Wolfgang Kindl.

Dolje