Vijesti

Ujedinjeni u podizanju svijesti o karcinomu dojke


Oct 21, 2021


UNIQA osiguranje, The Capital Plaza i Rezidencija zdravlja Kerber, uz podršku hotela CUE Podgorica, i ove godine zajedno boje oktobar u ružičasto


Predavanja o ranom otkrivanju karcionoma dojke i mentalnom zdravlju za vrijeme i nakon karcionama dojke održana su u hotelu CUE Podgorica. Događaj su organizovali UNIQA osiguranje, The Capital Plaza i Rezidencija zdravlja Kerber. Uprkos epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama, odziv na predavanja je bio veliki, što ukazuje na važnost ove teme za društvo. Prisutne sugrađanke imale su priliku da čuju mnogo više o bolesti od koje godišnje oboli 450 žena u Crnoj Gori i vodeći je malignitet kod ženske populacije.

„Rano otkrivanje karcinoma dojki može značajno uticati na samo izlečenje bolesti. Veoma je važan samopregled dojki, koji je najbolje obaviti jednom mjesečno od petog do desetog dana menstrualnog ciklusa’’, kaže dr Radomir Rakočević, radiolog i stručni saradnik Rezidencije zdravlja Kerber, koji dodaje: „idealno bi bilo da žena u dobi od 25 do 40 godina dva puta godišnje obavlja ultrazvuk dojki, a nakon 40. godine da uključi i mamografski pregled na svake dvije godine’’.

Mentalno zdravlje je bitno koliko i fizičko - kako tokom bolesti, tako i nakon nje. 

„Osoba koja je oboljela od karcinoma dojke osjeća se bespomoćno i nesigurno u datoj situaciji. Na nama je da joj vratimo osjećaj kontrole, pripadnosti, važnosti i vrijednosti. To se ostvaruje razgovorom o osjećanjima, a dokazano je i da osobe koje su pričale o svojim osjećanjima ili bile uključene u zajednicu osoba oboljelih od karcinoma bolje prolazile kroz traumu’’, kaže Jovana Petković-Rojević, psihoterapeutkinja i transakciona analitičarka.

Nakon predavanja, koje možete pogledati na UNIQA YouTube kanalu, organizatori su dodijelili nagrade pobjednicama u nagradnoj igri. Podsjećamo naše sugrađanke da do kraja oktobra imaju popust na utrazvučni pregled dojki u Rezidenciji zdravlja Kerber, a takođe apelujemo i da preglede obavljaju u bilo kojem mjesecu tokom godine. 
 
UNIQA nastavlja i u narednim mjesecima sa društveno odgovornim projektima: u novembru će zajedno sa partnerima doprinijeti podizanju svijesti o značaju preventivnih pregleda kod muškaraca (obilježavanje mjeseca borbe protiv karcinoma prostate), dok će se u decembru tradicionalno organizovati najveća korporativna akcija dobrovoljnog davanja krvi.
 
Misli pregled više, za brigu manje. Misli UNIQA.

 
 
 

Dolje