• Početna
  • »
  • Dom
  • »
  • Šest savjeta za proljećno uređenje stana

Šest savjeta za proljećno uređenje stana

Proljeće je i zvanično stiglo, a s njim i pozitivne promjene koje u naš život donose sunčani dani. Ovo doba godine je idealno za preuređenje stana, a uz dobru volju i maštovite ideje za ovaj podvig vam neće trebati mnogo novca. Bilo da se radi o nabavci novih biljaka, sitnim popravkama ili promjeni boje zidova, vaš dom će zablistati proljećnim sjajem, a i vi ćete više uživati u svakom trenutku koji provedete u kući ili stanu.

Pozitivnu energiju koju proljeće nosi moguće je unijeti u naš dom kroz nekoliko jednostavnih poteza:

1. Riješite se nepotrebnih stvari

Prvo i osnovno pravilo uređenja stana nakon zimskih mjeseci je svima dobro poznato proljećno čišćenje. Pored standardnog čišćenja i krečenja zidova, jako je važno da stan ili kuću 'očistimo' i od nepotrebnih stvari.

Pospremite zimsku odjeću i obuću, debele pokrivače, te poklonite staru odjeću i ostale stvari koje više ne koristite. To mogu biti stara posteljina ili peškiri, ali i igračke koje je vaše dijete odavno preraslo. Poklonite ili bacite stare novine, časopise i letke koji skupljaju prašinu i tako olakšajte sebi pospremanje stana.

Iako se na prvu pomisao teško rastati od nekih stvari, kad ih se jednom riješite, osjetit ćete kako je vaš životni prostor rasterećeniji i ugodniji.

2. Promijenite boju zidova

Mnogi ljudi se na proljeće odlučuju na krečenje stana pa je ovo idealan način i da zidove osvježite nježnim tonovima proljetnih boja kao što su žuta, zelena i ljubičasta. Da bi upotpunili osjećaj prozračnosti u vašem stanu, obogatite i namještaj s par detalja u istim bojama. To mogu biti ukrasni jastuci, nove zavjese ili, naprimjer, nova prostirka za pod u dnevnoj sobi. Ove male promjene će učiniti čuda za vaš životni prostor, a ne zahtijevaju posebna izdvajanja iz kućnog budžeta kao što je kupovina novog namještaja.

3. Napravite razmještaj

U zavisnosti od toga koliko vam prostorije u stanu ili kući to dozvoljavaju, napravite novi raspored namještaja kako bi u životni prostor unijeli još jednu promjenu. Pored namještaja, možete promijeniti raspored slika na zidu ili polica za knjige.

'Oslobodite' prozore od teških zavjesa i zamijenite ih nekima od laganog materijala kako bi dobili više svjetlosti. Što više prirodne svjetlosti dobijate, to će vaš stan ili kuća više odisati pozitivnom energijom.

4. Osvježite stan s modernim detaljima i novim biljkama

Web stranice i blogovi za uređenje doma ovog su proljeća dosta pisali o novim trendovima u kući i stanu. Tako se ove godine umjesto zlatnih i srebrnih detalja sve više mogu vidjeti ukrasi i posuđe u bojama bakra, a posebno dobro izgledaju lampe i lusteri s detaljima u ovoj boji. Sve su popularniji mramor i drvo, no kako su kvalitetan namještaj i ukrasi od ovih materijala skupi, možete ih zamijeniti, na primjer, tapetama s uzorcima mramora ili drveta.

Što se tiče biljaka u stanu, feng shui stručnjaci za uređenje doma preporučuju da obavezno nabavite ukrasne kućne biljke koje 'pročišćavaju' zrak i unose pozitivnu energiju u životni prostor. To su areka palma, bambus, fikus, dracena, zmajevac, engleski bršljan te spatifilum ili liljan mira koji vrijedi za jedan od najsnažnijh prirodnih pročišćavača zraka. Ove biljke dokazano čiste zrak od toksina, a dobra vijest je što većinu njih možete nabaviti i kod nas.

Ako imate balkon ili terasu, ne zaboravite posaditi cvijeće i jestive biljke koje uspijevaju u našim prostorima. Ovako ćete pored 'zelene' terase u svakom trenutku imati svježe i domaće začinsko bilje.

5. Proljećne popravke za siguran dom

Kako bi vaš dom bio vaša oaza sreće i sigurnosti, ipak je potebno malo više nego od krečenja i razmještanja. Proljeće je vrijeme kad pored čišćenja doma, trebamo obaviti i nužne popravke u kući i stanu.

Očistite dimnjak, klima uređaje, a ako imate kuću, očistite oluke i provjerite krovni crijep koji često 'nastrada' tokom zimskih mjeseci.

Hladnoća loše utiče na cijevi, pa provjerite njihovo stanje i zamijenite ih ako je potrebno. Cijevi imaju svoj rok trajanja i treba ih mijenjati kako bi ste bili sigurni od izbijanja poplave.

Stručnjaci za uređenje doma savjetuju popravak vrata i prozora koji škripe, zamjenu starih cijevi koje ispuštaju čudne zvukove te bilo čega što u vašem domu stvara nepotrebnu buku. Dokazano je da buka u stanu narušava pozitivnu energiju, pa ako već ne možete izbjeći buku koju čujete s ulice, onda se potrudite da uklonite onu u vašem stanu.

6. Misli proljeće nudi najbolje ideje

Kažu da se s proleća javljaju nova energija, nove ljubavi, ali i dobre ideje! 

Evo jedne: OSIGURAJTE svoj DOM i budite bezbrižni tokom cijele godine! Posetite neku od UNIQA poslovnica širom Crne Gore ili pogledajte ONLINE ponudu: https://www.uniqa.me/online-kupovina/osiguranje-domacinstva  

UNIQA osiguranje u Crnoj Gori svojim osiguranicima nudi čak tri paketa osiguranja stana po povoljnijim uslovima. Za izračun godišnje premije dovoljno je da unesete broj kvadrata vašeg stana u online formu UNIQA web shop-a i da odaberete jedan od tri paketa koji vam najviše odgovara. U slučaju online kupovine, očekuje vas 10% popusta. 

Dolje