• Početna
  • »
  • Dom
  • »
  • Sedam stvari koje treba uraditi prije kupovine novog doma (na kredit)

Sedam stvari koje treba uraditi prije kupovine novog doma (na kredit)

Ako se spremate kupiti stan ili kuću i započeti novi život pod vlastitim krovom, pročitajte ovih sedam savjeta prije nego što uletite u avanturu zvanu stambeni kredit.

Napravite proračun

Ako do sada niste upravljali svojim finansijama, vrijeme je da zauzdate brojke praćenjem mjesečne potrošnje i upoređivanjem s prihodima. Internet je prepun tablica koje možete skinuti i koristiti ih za praćenje vaših mjesečnih izdataka. Mogli biste se iznenaditi kad otkrijete na što vam odlazi novac ali i inspirirati na donošenje pametnih odluka o trošenju. Primjera radi, ako vam je cilj postati vlasnik kuće ili stana, možda treba odustati od kupovine luksuznih stvari koje vam nisu prioritet, poput novog automobila.

Najvažnije je da ne trošite više nego što zarađujete. Taj prvi korak nije nimalo lagan i većini ljudi je jako teško staviti sve troškove na papir i redovno ih pratiti. Ipak, neophodan je ukoliko želite biti finansijski odgovorni prema sebi i drugima.

Počnite živjeti kao da ste već kupili novi dom

Kako biste imali jasniju ideju u što se upuštate podižući kredit za kupovinu nekretnine, odredite mjesečni iznos koji možete odvajati za svoj novi dom bez narušavanja kvaliteta života. Uključite i trošak opremanja te osiguranja doma kako biste bili sigurni da to možete sebi priuštiti. Jednom kad se pobliže upoznate s budžetom, vrijeme je da od zajmodavca zatražite ponudu kredita. Banka će koristiti vaše finansijske podate kako bi provjerila vašu kreditnu sposobnost i iznos zajma koji vam može odobriti. Taj iznos se može razlikovati od onog koji ste planirali, stoga budite sigurni da ostajete pri svom planu i da se ne precjenjujete. 

Skicirajte svoj idealni dom

Umjesto da pretražujete internet u potrazi za nekretninom koja će vas osvojiti na prvu, učinite vašu potragu ciljanom tako što ćete napraviti popis željenih stavki vašeg budućeg doma. Zatim ih kategorišite pod „obavezne“ i „poželjne“ kako biste ih mogli prikladno ocijeniti. Razmislite u kakvom kvartu i susjedstvu želite živjeti, kvalitetu gradnje, udaljenosti od posla, broju spratova, popratnim sadržajima, broju soba, želite li kupiti već namještenu nekretninu ili neku koju ćete renovirati i kompletno opremati…svemu čega se možete dosjetiti.

Uključite svog partnera i djecu u planiranje 

Živite li s nekim onda morate pronaći zajednički jezik oko odabira budućeg krova nad glavom. Usaglasite se oko svih važnih stvari s popisa obaveznih i poželjnih kako ne biste nepotrebno gubili vrijeme razgledavajući nekretnine u kvartu u kojem vaš partner ni pod koju cijenu ne želi živjeti ili u kojem je najbliža škola udaljena nekoliko kilometara. Mislite na djecu i na dostupnost sadržaja za najmlađe: od parkova i igrališta do vrtića i škola te eventualno sportskih sadržaja. 

Provjerite dokumentaciju i stanje nekretnine

Našli ste idealan dom, ali šta je s papirima? Obavezno provjerite svu dokumentaciju, posebno vlasnički list. Planirate li preurediti prostor, od prodavca unaprijed zatražite originalan nacrt kako biste mogli vidjeti koji su zidovi nosivi a koji se smiju rušiti i uklapa li se to u vaše planove. 

Važno je provjeriti i u kakvom su stanju instalacije i cjelokupno stanje zgrade u kojoj se nalazi stan. Ako možete priuštiti, angažujte arhitektu koji će znati procijeniti nekretninu, ali i predložiti vam funkcionalan raspored prostorija i uređenje u skladu s vašim potrebama i željama.

Mislite dugoročno

Ako niste naslijedili stan ili kuću već ste spremni dugoročno se obvezati u banci na stambeni kredit, napravite scenario za nenadane događaje, poput gubitka posla, podjele imovine u slučaju razvoda ako ste u braku (na sve treba misliti ☺ ) ili slično. Postoje različite opcije osiguranja vašeg kredita koje će vam ponuditi u banci. Jedan od instrumenata osiguranja banke za redovno vraćanje kredita je životno osiguranje vinkulirano u korist banke. To znači da će u slučaju smrti osiguranika dug prema banci otplatiti osiguravajuće društvo prema osiguranom iznosu ili u skladu s polisom. 

Ne žurite

Izdvojite vrijeme za donošenje tako važne odluke kao što je kupovina nekretnine. Ipak planirate u njoj provesti većinu ili ostatak života. Ponekad kod kupaca znaju prevladati emocije jer su vezani za taj kvart i, iako im se raspored prostorija pretjerano ne sviđa, misle da će se s vremenom naviknuti. Tržište nekretnina jedno je od najživljih i vaš stan ili kuća iz snova neće pobjeći ako sebi date dovoljno vremena. U međuvremenu možete štedjeti i olakšati otplatu prve rate kredita.

Osigurajte svoj dom 

A kad se već odlučite za svoj dom iz snova, bitno je učiniti sve da vaše najvažnije mjesto ostane vaša sigurna luka. 

Nakon rješenih svih dilema, bez obzira da li ste se odlučili za kupovinu novog, starog ili stana u izgradnji, ne zaboravite da ga osigurate. OSIGURANJE DOMA od brojnih rizika koji vas mogu zadesiti, možete obezbediti za svega par desetina evra na godišnjem nivou. 

UNIQA u svojoj ponudi ima i ONLINE OSIGURANJE DOMA. Brzo i jednostavno, uz svega par klikova, osigurajte svoj dom, a polisa vas odmah stiže na imejl adresu. Ukoliko polisu ugovorite online do kraja marta, učestvujete u nagradnoj igri – uz polisu osiguranja možete dobiti i mobilni telefon Huawei P20 Lite. 

Odluku o osiguranju od eventualnih nepredviđenih događaja, koji mogu da unište vaš dugogodišnji trud i ulaganje, važno je donijeti na vrijeme, da biste se zaštitili od: požarnih rizika (požar, eksplozija, oluja, grad, udar groma, udar sopstvenog ili nepoznatog motornog vozila, poplave i bujice i dr.), izliva vode iz instalacija, provalne krađe i razbojništva, loma stakla, loma instalacija, odgovornosti prema trećim licima, poplave, zemljotresa i drugih prirodnih nepogoda.

Ukoliko se desi osigurani slučaj pokriven polisom UNIQA osiguranja domaćinstva, štetu takođe možete prijaviti u svega par klikova sa bilo kojeg mobilnog uređaja - ONLINE  kako bi uz maksimalnu uštedu vremena, bez odlaska u poslovnicu, ostvarili svoja prava iz osiguranja.

Dolje