• Početna
  • »
  • Dom
  • »
  • Sedam savjeta za zaštitu doma za vrijeme godišnjeg odmora

Sedam savjeta za zaštitu doma za vrijeme godišnjeg odmora

Godišnji je pred vratima. Koferi su puni, novi kupaći kostim kupljen, dom čist, djeca euforična. Sve ste isplanirali, no jeste li osigurali svoj dom od upada provalnika i raznih nezgoda koje se mogu dogoditi dok vas nema, poput kvara na električnim instalacijama, puknute cijevi, udara groma, oluje,...?

Ne dajte lopovu priliku

Dok vi odmarate, lopovima počinje sezona! Kako vas na povratku s toplog Jadrana ne bi dočekao hladan tuš, nađite osobu od povjerenja – susjeda ili rođaka, koji će povremeno obilaziti vaš dom, paliti svjetlo, skupiti poštu i odavati utisak da je neko prisutan. Spuštene rolete i navučene zavjese, provalniku jasno poručuju da nikoga nema doma, pa ako dosad i niste imali običaj nekoga zadužiti da brine o vašem stanu ili kući dok vas nema, svakako to učinite. Protiprovalna vrata i kamere kao i dodatno osigurani prozori na kući takođe odbijaju lopove pa ako ih nemate, razmislite o tim dodatnim mjerama sigurnosti pogotovo ako često odlazite od kuće. 

Novac i dragocjenosti preselite u banku

Nema groznijeg osjećaja od onog kad se vratite kući i shvatite da je neko nepoznat uzurpirao vaš prostor, narušio vašu intimu i poljuljao osjećaj sigurnosti koji ste imali kod kuće. Ljudi koji su to doživjeli, kažu da su to mnogo teže podnijeli od gubitka vrijedne imovine. Ako ste u prilici, nabavite protiprovalna vrata i alarm, a dragocjenosti i novac iz stana preselite u banku. 

 

Ključu nije mjesto ispod otirača

Nipošto ne ostavljajte ključ ispod otirača, u tegli za cvijeće pored ulaza u kuću ili na nekom sličnom mjestu u koje će lopov prvo pogledati kako bi si možda prištedio muku s obijanjem brave. Radije ga ostavite susjedu u kojeg imate povjerenja. Neko vam ionako treba povremeno zaliti cvijeće i nahraniti mačku, ako je imate. Još je jedan dobar razlog za održavanje ovakvih dobrosusjedskih odnosa. Vaš dom može ugroziti i nezgoda poput puknuća cijevi, kratkog spoja…pa je dobro da neko može ući u stan dok vas nema i pozvati pomoć prije nego što vaše teško stečena imovina pretrpi veliku štetu. 

Isključite električne uređaje

Prije odlaska, svakako isključite sve električne uređaje (mašine za pranje rublja ili suđa, šporet, televizor, klimu, ruter, modem....) Svi električni uređaji troše struju i dok nisu upaljeni, a ako ih isključite, uz uštedu struje spriječit ćete i štetu koju električni uređaji mogu pretrpjeti od indirektnog udara groma. Isključite i lampe, punjače za mobilne telefone i sve male kućanske aparate kako u slučaju kratkog spoja ne bi došlo do požara. Ugasite sva svjetla i zavrnite slavine. Svakako ne zaboravite zavrnuti glavni ventil za vodu. 

Fotografišite skupe uređaje i stvari

Ukoliko imate kod kuće neku vrijednu zbirku, umjetnine, nakit ili neke druge dragocjenosti svakako ih fotografišite prije odlaska. Čuvajte račune od proizvoda koje ste tek kupili jer vam sve to može poslužiti kao dokaz u slučaju štete. 

Oprezno na društvenim mrežama 

Ne objavljujte na društvenim mrežama kada, gdje i na koliko dugo idete, ako baš ne morate, jer vješti lopovi vrebaju i online. Ako se želite pohvaliti, učinite to pred povjerljivom grupom prijatelja, a ne cijelom svijetu.

Dolje