Vijesti

Andreas Brandstetter izabran za predsjednika Insurance Europe


May 24, 2018




Andreas Brandstetter, predsjednik Uprave UNIQA Grupe izabran je za predsjednika Insurance Europe, evropskog udruženja za osiguranje i reosiguranje, na razdoblje od tri godine. Brandstetter predvodi UNIQA grupu od 2011. godine, dok se grupaciji pridružio 1997.

Osim skorašnje revizije Solventnosti II i neophodnih prilagodbi regulatornim odredbama, vidim dva glavna izazova u godinama pred nama: prvo je nedovoljna zastupljenost osiguranja od elementarnih nepogoda, penzijskog osiguranja i osiguranja cyber rizika u Europi, a drugo je pitanje pažljivog raspolaganja podacima potrošača u digitalnoj eri“ rekao je Brandstetter.

„Zbog neosiguravanja prirodnih katastrofa samo trećina šteta od ukupno 280 milijardi eura u 2017. godini pokrivena je osiguranjem. Neulaganje u penziona osiguranja neodgovoran je nacionalni ekonomski rizik koji evropske vlade trenutno prenose na našu djecu i unuke. Na temelju demografskog razvoja i porasta očekivanog životnog vijeka taj penzioni jaz globalno se procjenjuje na 59 trilijuna eura. Želimo ohrabriti evropske zakonodavce da budu otvoreni u traženju dugoročnih rješenja i donošenju posticaja koji će motivisati evropske građane na privatnu penziju.“ pojasnio je Brandstetter.

Rekao je i kako su gomila podataka i vještačka inteligencija veliki izazovi budućnosti. „Globalna zaštita potrošača mora biti prioritet digitalne ere. Osnovno načelo evropskih osiguravajućih društava mora biti uvijek nezavisno odlučivanje klijenata o korištenju njihovih podataka. Istovremeno smo u intenzivnim razgovorima s evropskim institucijama kako bismo osigurali da se ista pravila primjenjuju na sve učesnike na tržištu.“

„Velik problem budućnosti“, nastavlja Brandstetter, „biće velika količina podataka i vještačka inteligencija. Globalna zaštita potrošača mora biti prioritet digitalne ere. Za evropska osiguravajuća društva osnovno je načelo da naši klijenti uvijek trebaju samostalno odlučivati kako se koriste njihovi podaci. Takođe, intenzivno razgovaramo s evropskim institucijama kako bismo pažljivo osigurali da se ista pravila primjenjuju na sve učesnike na tržištu, uključujući „fintechs“ i „insurtechs“, a posebno tehnološke platforme i tehnološke divove izvan Europe."

 

Dolje