Budimo odgovorni prema sebi i drugima

S obzirom na aktuelnu situaciju i na mjere koje je Vlada Crne Gore uvela u cilju suzbijanja širenja korona virusa (COVID-19) UNIQA je preduzela sve potrebne mjere kako bi se kontinuirano obavljale poslovne aktivnosti i kako bi klijentima bile dostupne naše usluge u poslovnicama širom Crne Gore, u periodu od 8:00 do 13:00, radnim danima.

Prilikom posjeta našim poslovnicama ljubazno vas molimo da svoj red pričekate na sigurnoj udaljenosti od drugih osoba i poštujete preporuke naših zaposlenih.

Naši savjetnici u osiguranju vam stoje na raspolaganju i putem telefona ili mejla. Kontakt podatke pogledajte ovdje.

KONTAKTIRAJTE NAS. SVE NAŠE USLUGE SU VAM DOSTUPNE I NA POZIV ILI KLIK

U cilju podrške kampanje #ostaniDoma, UNIQA poziva sve klijente da poštuju mjere i da ostanu u svojim domovima, odakle mogu doći do UNIQA proizvoda i usluga, korišćenjem online i telefonskih servisa.


UNIQA KONTAKT CENTAR

Za sva pitanja i informacije koje vas interesuju, možete pozvati kontakt centar UNIQA osiguranja: +382 (0)20 444 700. Na isti broj, birajući opciju 2, možete prijaviti štetu telefonskim putem, u periodu od 8-16h, nakon čega vam i dalje ostaje opcija online prijave štete ili slanje dokumentacije na mejl adresu info.stete@uniqa.me

Viber broj za korisnike putnog osiguranja za prijavu iznenadne bolesti ili nezgode u inostranstvu: +381 63 36 75 99, kao i Centar za pomoć na broj telefona + 381 11 36 36 955

Centar za pomoć na putu dostupan u Crnoj Gori i inostranstvu pozivom na broj: 020/444 777.

MedUNIQA Kontakt centar za korisnike zdravstvenog osiguranja na broj telefona 020/ 444 744.

Call center

Udobnost doma Ostani doma

KAKO VAM MI MOŽEMO POMOĆI? OMOGUĆILI SMO VAM DA IZ UDOBNOSTI SVOG DOMA KUPITE OSIGURANJE I DA VAM SVA DOKUMENTACIJA STIŽE NA MAIL. #ostanidoma

Uz samo nekoliko klikova iz udobnosti doma kupite osiguranje i sva dokumentacija vam stiže na e-mail. Online možete ugovoriti polisu obveznog zdravstveno osiguranje, osiguranje domaćinstva i putno osiguranje.

Kupovinom putem UNIQA web shopa ostvarujete 10% popusta na sve proizvode.

Ugovaranjem polise osiguranja kuće ili stana online, stičete prava učešća u nagradnoj igri, dobijate poklone i besplatni servis kućne asistencije na period od godinu dana!

Uživajte u sigurnoj kupovini koristeći sigurni sistem za online autorizaciju kreditnih kartica, uštedite vrijeme i platite osiguranje iz udobnosti vlastitog doma ili kancelarije.

Kupi online


Ukoliko proizvod osiguranja koji vama treba nije dostupan preko UNIQA Webshop-a, zahtjev za ponudom možete poslati preko forme u nastavku.

Naši savjetnici u osiguranju će u najkraćem mogućem roku poslati info ponudu i/ili Vas kontaktirati na broj telefona koji unesete, kako bi na najbolji mogući način zadovoljili Vaše potrebe za osiguranjem.

Imate ličnog savjetnika za osiguranje i želite da sa njim nastavite komunikaciju? Ističe Vam polisa osiguranja i želite obnovu? Bilo da je to ili nešto drugo u pitanju, unesite sve dodatno u polju “komentar” kako bi bili što produktivniji u rješavanju Vašeg zahtjeva. Unaprijed hvala


KAKO MOŽETE PLATITI?

Najbolji način da ostanete sigurni jeste da ostanete doma i koristite usluge internet bankarstva ili mobilnih aplikacija za plaćanje koji su Vam dostupni.

Vaše obaveze po aktivnim polisama osiguranja možete izvršiti uplatom na neki od računa a u zavisnosti od vrste osiguranja. Prilikom uplate unesite podatke o Ugovaraču osiguranja i broj polise koja se plaća.

Neživotno osiguranje:

Societe Generale banka - 550-11755-29
Addiko banka- 555-1915-30
Erste banka - 540-4016-28
NLB Montenegrobanka - 530-15227-19
Nova Banka AD - 580-26-13
Komercijalna Banka 525-4327-61

Životna osiguranja:

Crnogorska komercijalna banka - 510-20112-38
Societe Generale banka - 550-10225-60
Addiko banka - 555-738-69
Erste banka -540-2501-14
NLB Montenegrobanka - 530-15226-22
Komercijalan Banka - 525-4329-55

Kako platiti

NAŠLI STE SE U KARANTINU ILI STE U SAMOIZOLACIJI. DONOSIMO PRAKTIČNE SAVJETE DA VAM OLAKŠAMO OVO VRIJEME.

Dobrovoljno ili po nalogu, našli ste se u karantinu ili samoizolaciji, čime dajete važan doprinos suzbijanju širenja koronavirusa.

Dugotrajan boravak kod kuće može biti poprilično stresan. Roditelji među vama znaju kako djeca mogu biti zahtjevna i nervozna kada ne mogu izaći vani i potrošiti malo svoje neiscrpne energije.

Osjećaj usamljenosti koji se javlja uslijed socijalne izolacije još je jedan izazov pred osobama koje su u karantinu ili samoizolaciji. U nastavku su sabrane korisne informacije, savjeti, prijedlozi i kontakti.

Saznaj više


PRONAĐITE PODRŠKU

Zdravstvene mjere:

 • Potrebni su vam hitno lijekove ili liječenje?
  Kontaktirajte telefonom svog izabranog ljekara ili ljekara specijalistu. Recite šta trebate i naglasite da se nalazite u karantinu.
 • Osjećate li mučninu? Imate neke od ovih simptoma - kašalj, prehladu, teškoće s disanjem ili povišenu temperaturu? Odmah nazovite nadležne službe.

Potreba za namirnicama/hranom:

 • Zamolite članove porodice ili susjede da vam pomognu. Mogu vam ostaviti namirnice na kućnom pragu.
 • Mnogi restorani i male kompanije nude usluge dostave – korištenjem njihovih usluga ne pomažete samo sebi, već i opstanku malih poduzeća, njihovih vlasnika i zaposlenih.
PRONAĐITE PODRŠKU

Vazni brojevi telefona

VAŽNI LINKOVI I BROJEVI TELEFONA

Call centar Insituta za javno zdravlje Crne Gore - 1616.


PRAKTIČNI SAVJETI

 • Održavanje svakodnevne rutine i postavljanje realnih ciljeva može znatno doprinijeti psihološkoj stabilnosti. Što je sve na vašem popisu želja koje ste planirali ostvariti kad budete imali više slobodnog vremena? Možda je vrijeme da napokon uzmete u ruke knjige koje već neko vrijeme stoje na vašem noćnom ormariću? Ili već odavno planirate reorganizaciju svog ormara s odjećom?
 • Porodica i prijatelji su važni - pogotovo sada! Ostanite u kontaktu putem telefona i društvenih mreža.
 • Fizička aktivnost može popraviti stanje duha. Tako je, vježbati možete i u malim zatvorenim prostorima! Aktivne društvene igre zabavne su i za djecu i pomažu im kanalizirati višak energije.
 • Pokušajte raditi neke vježbe za opuštanje ako osjećate da ste pod stresom. Čak i ako ih dosad niste praktikovali, postoji puno tehnika koje se lako mogu naučiti. Informacije i primjere takvih vježbi takođe možete potražiti na internetu.
 • Prihvatite svoje osjećaje! Kad se protiv svoje volje nađete u karantinu, možete doživjeti različite emocionalne reakcije. Sve su to normalni osjećaji koji se javljaju u nesvakidašnjoj situaciji.
 • Budite kritični. Okruženi smo s mnoštvom netačnih i, ponekad, lažnih vijesti. Informišite se isključivo iz pouzdanih službenih izvora.
Prakticni savjeti

Ostanak kod kuce - prednosti

OSTANAK KOD KUĆE IMA I PUNO PREDNOSTI

Stroge mjere zaštite od koronavirusa donijele su nam i neke dobre stvari. Solidarnost, na primjer. Mnoge kompanije i ustanove pokazale su društvenu odgovornost i u sveopštoj krizi ponudile besplatne sadržaje koji se mogu konzumirati online, iz udobnosti doma. Stoga, ako ste mislili da ne možete pogledati predstavu, poslušati koncert ili posjetiti izložbu, prevarili ste se!

Pozorišta i muzeji otvorili su svoja virutelna vrata, pa tako možete “šetati” kroz najljepše svjetske muzeje i slušati opere iz udobnosti svog doma.

Pogledajte najslavnije opere izvođene u Metropolitan muzeju u Njujorku na www.metopera.org i poslušajte koncerte Berlinske filharmonije na www.digitalconcerthall.com ili posjetite neki od muzeja: https://bit.ly/2QtoL8J.

Crnogorsko narodno pozorište je, iako prinuđeno da obustavi svoj repertoar, u ovoj situaciji uz svoju vjernu publiku. Pozorišni čin ne postoji bez direktnog odnosa između publike i scene, ali će u danima koji su pred nama pokušati drugim medijima da nadoknade građanima nedostatak aktivne pozorišne produkcije.

U saradnji sa Ministarstvom kulture i drugim institucijama kulture objavljivaće snimke predstava na zajedničkoj online platformi a isti će biti emitovani i na javnom TV servisu RTCG.

Ovo je idealno vrijeme da naučite nešto novo – dostupno je puno besplatnih online kurseva. Strani jezik, možete naučiti na https://www.duolingo.com/ ili https://www.busuu.com/ no postoji još puno takvih stranica koje ćete pronaći uz malo guglanja. Sad je prilika da se pozabavite onime što ste odlagali jer niste imali dovoljno slobodnog vremena.

Nemojte zanemariti ni fizičku aktivnost. Čak i ako boravite u maloj prostoriji, možete raditi vježbe koje takođe možete pronaći na internetu.

A ako više ne znate kako da animirate vaše najmlađe, pronađite rješenje u jednoj od 15 ideja na linku: https://www.zdravija.com/covid19-15-ideja-kako-animirati-djecu-u-kucnoj-izolaciji/


NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI

Kako se zaštititi od zaraze koronavirusom, kako se koronavirus prenosi, i sve ostale informacije koje su vam važne.
Izvor: web stranica Instituta za javno zdravlje https://www.ijzcg.me/

 • Što je koronavirus?

  Koronavirusi (CoV) su velika porodica virusa koji uzrokuju različite bolesti čija se klinička slika može manifestovati u rasponu od „obične“ prehlade do težih upala respiratornih puteva. Najpoznatija i najozbiljnija oboljenja koja izazivaju koronavirusi su bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) ili teški akutni respiratorni sindrom (SARS).

  Osnovna karakteristika koronavirusa je multipotentnost odnosno zoonotičnost, što znači da koronavirusi mogu da izazovu oboljenje kod različitih „domaćina“ – životinja i ljudi. Detaljnim epidemiološkim istraživanjima je utvrđeno da su jedan od izvora SARS-CoV bile mačke dok su domaćin i izvor infekcije MERS-CoV-om različite vrste kamila.

 • Odakle potiče koronavirusi?

  Korona virusi su virusi koji cirkulišu među životinjama, ali neki od njih mogu inficirati i ljude. Nakon što inficiraju ljude, moguće je njihovo dalje širenje-prenošenje sa čovjeka na čovjeka. Veliki broj životinja su prepoznate kao rezervoari koronavirusa. Naprimjer, bliskoistočni respiratorni sindrom uzrokovan korona virusom (MERS-CoV) vodi porijeklo od kamila, dok Sindrom teške respiratorne infekcije uzrokovan korona virusom (SARS-CoV) vodi porijeklo od sivetki (životinja iz porodice mačaka slična tvoru).

 • Kako se virus prenosi? Koliko lako se on širi?

  Iako su životinje rezervoari virusa, virus se trenutno prenosi sa jedne na drugu osobu (interhumana transmisija) pa se epidemiološki značaj životinja u ovom trenutku izgubio. Međutim da bi se u potpunosti suzbila ova i prevenirale sve buduće epidemije 2019-nCoV neophodna su intenzivna istraživanja usmjerena ka preciznom utvrđivanju životinjskog rezervoara i njegovom konačnom suzbijanju.

  Još uvijek nema dovoljno epidemioloških informacija da bi se definitivno i precizno znali kolika je lakoća i održivost prenosa virusa među ljudima. Čini se da se virus dominantno prenosi kapljičnim putem prilikom kijanja, kašljanja ili izdisanja.

  Period inkubacije (vrijeme od izloženosti virusu do početka simptoma) za 2019-nCoV se trenutno procjenjuje između 2 i 14 dana. Iako su oboljele osobe najzaraznije u periodu kada su simptomi najviše izraženi (simptomi slični gripu), postoje indicije da pojedine osobe mogu biti zarazne a da nemaju izraženih simptoma ili prije nego li se simptomi pojave. Ako se ovo potvrdi, to će činiti otkrivanje a posljedično i suzbijanje infekcije 2019-nCoV mnogo težim. Međutim, ova pojava nije ništa neobično kada su u pitanju infekcije ovog tipa, jer je na primjer ovaj način prenošenja karakterističan za morbile s tom razlikom što su morbili značajno kontagiozniji i sa mnogobrojnijim komplikacijama.

  Ako su osobe sa 2019-nCoV infekcijom testirane i dijagnostikovane pravovremeno i ako se sprovedu stroge mjere suzbijanja infekcije, vjerovatnoća održivog prenošenja virusa sa čovjeka na čovjeka u zemljama Evropske unije se smatra niskom. Sistematska implementacija mjera spriječavanja i suzbijanja infekcije se pokazaja uspješnom u suzbijanju SARS-a i MERS-a.

 • Koji su simptomi zaraze koronavirusom?

  Na osnovu onoga što je poznato do sada, virus može uzrokovati blage, gripu slične simptome kao što su:

  • groznica,
  • kašalj,
  • otežano disanje,
  • bol u mišićima i
  • umor.

  Kod težih slučajeva dolazi do razvoja teške upale pluća, akutnog respiratornog distres sindroma, sepse i septičnog šoka koji vode do smrtnog ishoda. Osobe sa postojećim hroničnim oboljenjim i stanjima su u većem riziku od razvoja teških formi bolesti.

 • Jesu li neki ljudi pod većim rizikom od drugih?

  Generalno gledano, kod male djece, starih osoba i osoba sa nekim hroničnim stanjima (npr. hipertenzija, oboljenja srca, šećerna bolest, bolesti jetre i bolesti sistema organa za disanje) postoji veći rizik od razvoja težih simptoma. Budući da se radi o novonastaloj bolesti i da su postojeći podaci i dalje ograničeni, još se sa sigurnošću ne zna koje će grupe ljudi biti sklone težim ishodima nakon infekcije sa 2019-nCoV.

 • Postoji li lijek za bolesti uzrokovane koronavirusom?

  Ne postoji specifična terapija za ovo oboljenje i pristup koji se primjenjuje u liječenju podrazumjeva liječenje simptoma bolesti (npr. groznice). Simptomatska i potporna terapija (npr. terapija kiseonikom, nadoknada tečnosti, antivirusna terapija) može biti vrlo efikasna kod oboljelih

 • Što uraditi ako sam bio u bliskom kontaktu s osobom oboljelom od koronavirusa?

  Ako sumnjate da ste bili u kontaktu sa oboljelim, pratite svoje zdravstveno stanje od trenutka kada ste imali kontakt s tom osobom i ako razvijete bilo kakve simptome, nazovite ljekara da dobijete savjet. Call centar Instituta za javno zdravlje je 1616 – linija je otvorena od 8-23h.

 • Koja su pravila za dezinfekciju/pranje ruku?

  Pranje i dezinfekcija ruku su ključni za spriječavanje infekcije. Trebalo bi često i temeljno prati ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Ako sapun i voda nijesu dostupni, možete upotrijebiti i sredstvo za dezinfekciju sa najmanje 60% udjela alkohola. Virus može ući u tijelo putem sluznice očiju, nosa i usta, stoga je neophodno izbjegavati dodir ovih djelova tijela.

 • Jesu li hirurške maske učinkovita zaštita protiv koronavirusa?

  Maske za lice pomažu u spriječavanju daljeg širenja infekcije od onih koji su bolesni ka drugima oko njih. Ipak, nijesu tako uspješne u zaštiti onih koji nijesu zaraženi.

 • Kako mogu koristiti svoju polisu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja za vrijeme posebnih mjera?

  MedUNIQA Kontakt centar za korisnike zdravstvenog osiguranja dostupan je na broju telefona: 020/ 444 744, svim danima 24h. Stručna lica koja rade u kontakt centru pružiće vam svu potrebnu pomoć u realizaciji osiguranja.

 • Što ako nemam dobrovoljno zdravstveno osiguranje?

  Više informacija o ovom proizvodu možete pronaći na stranici u okviru website-a www.uniqa.me , a preko web forme “Želite ponudu” možete poslati zahtjev za polisom osiguranju koju ćemo vam dostaviti mejlom. Možete pozvati i UNIQA kontakt centar na 020 444 700.

Dolje